Producatori
Newsletter
Introdu numele si adresa ta de e-mail pentru a primi cele mai noi oferte ale EmagFarmaciaVerde Numele tau Adresa de e-mail

Dezumidificatoare

Dezumidificatoare totul despre cum si de ce sunt necesare



Principii de functionare pentru dezumidificatoare

 Dezumidificatoarele mecanice   Vezi pret dezumidificator aer

Extrem de eficiente, sunt unitati care au in aceeasi caseta atat spirala de incalzire cat si pe cea de racire. Un dezumidificator elimina umezeala din aer cu ajutorul unui ventilator pentru a sufla aerul cald, umed pe spiralele de racire din metal. Apa care rezulta se scurge intr-un recipient de colectare sau rezervor inauntrul dezumidificatorului. Aerul rece care rezulta din eliminarea apei este apoi trecut prin spiralele de incalzire pentru a-l aduce inapoi la temperatura camerei.
Dezumidificatoarele mecanice utilizeaza doua tipuri de tehnologii pentru a elimina umezeala din aer – termo-electrica sau compresoare:

 Cu racire termo-electrica:

aceasta metoda utilizeaza un curent electric intre doua metale care face ca o parte sa se incalzeasca si celelalta sa se raceasca, efectul fiind similar cu cel produs de dezumidificatoarele cu compresor. Racirea termoelectrica foloseste efectul Peltier pentru a crea un flux de caldura intre jonctiunea a doua tipuri diferite de materiale.
Jonctiunile termoelectrice au 5-10% din eficienta racitor electric ideal, comparativ cu 40-60% realizat prin sistemele conventionale

Avantaje

    Nu exista componente care se deplaseaza.
    Sunt mai silentioase decat alte tipuri de dezumidificatoare.
    Sunt eficiente ca si un dezumidificator de capacitate mica.

Dezavantaje

    Mai putin eficient din punct de vedere al consumului de energie decat un sistem de compresor.

 Cu Compresoare:

Folosesc tehnologie similara cu cea utilizata la aparatele de aer conditionat si sunt cele mai comune. Un ventilator atrage aer "umed" sau umiditate trecand-o prin spirale, in care exista aer comprimat sau agent frigorific in miscare.Aerul se plimba prin spiralele de racire  provoacand condens sau apa, care cade intr-un rezervor de colectare. Apoi, aerul dezumidificat trece prin spiralele de incalzire si este evacuat inapoi in camera.
 
Avantaje

    Acest tip din dezumidificator este unul dintre cele mai frecvente tipuri intalnite.
    Este mai usor de gasit.
    Este mai usor de folosit.
    Este foarte eficient.

Dezavantaje

    Este mai zgomotos.

Dezumidificatoarele cu absorbtie:


acest tip de dezumidificator este numit astfel pentru utilizarea substantei “desicante” pentru a dezumidifica aerul. Aceste substante chimice au un punct de atractie pentru vaporii de apa si, in mod normal, absorb apa. Nu exista nici un compresor iar pachetele cu material desicant sunt folosite pentru a absorbi umiditatea din aer. Acest proces si substantele chimice sunt similare cu pachetele mici care le-ati vazut in practicile medicale.
 
Avantaje


    Sunt mai putin costisitoare decat cele mecanice
    Sunt cel mai bine utilizate in locuintele si regiunile cu temperaturi scazute si nivel de umiditate relativ scazut.
    Cel mai bine utilizate in spatii mici; se recomanda a fi folosite in camara si spatii anexe.

Dezavantaje

    Eficienta putin mai redusa decat cele mecanice

Cum alegem un dezumidificator ?


Multe case sau birouri au nevoie de un dezumidificator, fie la subsol sau intr-un alt spatiu in care exista umiditate. Un dezumidificator preia umezeala din aer si va protejeaza cladirea, mobilierul si alte bunuri impotriva mirosurilor inchise rezultate in urma umiditatii excesive din aer. A sti cum sa achizitonati un dezumidificator pentru acasa sau pentru birou precum si ceea ce ar trebui sa cautati la o unitate, sunt informatii care va vor ajuta sa o alegeti pe cea mai potrivita.

Pasul 1

Stabiliti volumul de aer al incaperii in care urmaza a fi plasat dezumidificatorul, in asa fel incat unitatea sa fie dimensionata corect. De obicei, in specificatiile tehnice ale echipamentelor sunt precizate volumele de aer maxime (sau suprafetele si inaltimea)  la care unitatile pot dezumidifica cu succes aerul; confruntati datele dumneavoastra cu cele prezentate in specificatiile tehnice; Nu ezitati sa intrebati specialistul firmei de la care cumparati unitatea toate detaliile care va sunt neclare.

Pasul 2

Stabiliti daca aveti nevoie de un dezumidificator desicant ,  cu compresor sau unul cu sistem termoelectric (Peltier).

- Modelul desicant foloseste un material desicativ care preia vaporii de apa din aer. Acest tip de unitate este necostisitor si simplu.
- Dezumidificatorul cu compresor este cel mai frecvent utilizat. Acesta functioneaza pe acelasi principiu ca si un aparat de aer conditionat deoarece preia aerul din camera, il pune in circulatie prin spiralele de racire, elimina apa intr-un recipient de colectare din interiorul unitatii. Datorita faptului ca este conceput in asa fel incat sa nu modifice temperatura aerului odata cu inlaturarea umiditatii, dezumidificatorul cu compresor este preferat in locul celui  desicant. Unitatile prevazute cu compresor sunt ideale pentru camere de dimensiuni mai mari si subsoluri. Atunci cand aerul este pus in miscare prin elementele de racire, apa este colectata in rezervor. Unitatile prevazute cu ventilator si compresor produc un anumit nivel de zgomot cu valori care variaza in functie de capacitatea de dezumidificare .

- Dezumidificatorul cu sistem termoelectric (Peltier) este potrivit pentru o camera mica incarcata cu umiditate,; nu emite nici  zgomot  nici vibratii, nu foloseste compresor sau agent de racire. Acest tip de tehnologie este ideal pentru magazii, camere de dimensiuni mici deoarece unitatea foloseste o pompa de caldura pentru a trece aerul peste un gradient de temperatura, care raceste sau incalzeste aerul odata cu eliminarea vaporilor de apa

Pasul 3
Luati in considerare dimensiunea si portabilitatea unitatii inainte de o achizitiona. Cautati o unitate care este prevazuta cu roti sau un maner pentru a putea fi transportata dintr-o camera in alta. O unitate de 34,2 l poate cantari aproximativ 24 kg, astfel incat rotile o vor face mult mai usor de transportat.

Pasul 4
Verificati pentru a vedea daca dezumidificatorul are oprire automata la umplerea rezervorului si un higrostat incorporat. Higrostatul va permite sa ajustati diferite niveluri de umiditate iar oprirea automata va impiedica umplerea excesiva a rezervorului de colectare a apei. Dezumidificatoarele termoelectrice Peltier, fiind destinate incaperilor de mici dimensiuni, in general nu dispun de higrostat incorporat.

Pasul 5
Cautati un dezumidificator care este prevazut cu un filtru detasabil si care se poate spala. Acesta reduce din activitatile de intretinere. Trebuie doar sa indepartati filtrul, sa-l spalati si sa-l puneti la loc.

Pasul 6
Verificati capacitatea rezervorului de colectare a apei si cautati o unitate cu un sistem de drenaj   continuu, in cazul in care nu doriti sa goliti rezervorul de colectare in fiecare zi. Pentru a utiliza un sistem continuu de drenaj, trebuie sa amplasati unitatea langa un canal de scurgere. De asemenea exista si posibilitatea drenarii condensului cu ajutorul unei pompe de drenaj speciala.
Am vazut cu totii cum se formeaza apa pe sticla unei bauturi reci. Acelasi principiu este folosit de un dezumidificator pentru a extrage umezeala din aer. Atunci cand aerul cald este expus la o suprafata rece, apa este atrasa din aer si se depune pe o suprafata mai rece. Acest lucru se numeste condensare. Un dezumidificator foloseste un ventilator pentru a atrage aerul printr-o spirala de metal care este racita de un compresor (la fel ca in aparat de aer conditionat). Odata ce apa este extrasa din aer si colectata pe spirala rece, aerul este reincalzit si evacuat. Apa care a fost colectata este stransa intr-un rezervor de unde poate fi drenata.

Unde folosim dezumidificatoare ?
 Folosind un dezumidificator de uz comercial in depozitul dumneavoatra, fabrica sau cladire cu destinatie  comerciala cu scopul de a controla umiditatea, se protejeaza structura precum si marfurile si echipamente din interior. Slaba izolare, usile de mari dimensiuni si, uneori, lipsa unui sistem central HVAC (incalzire, ventilatie si aer conditionat) face ca aerul din respecivele depozite sa fie la temperaturi extreme si la un nivel ridicat de umiditate. Un nivel ridicat de umiditate poate fi daunator pentru marfuri si poate favoriza dezvoltarea mucegaiului. Prin procesul de dezumidificare aceste probleme pot fi intampinate.

Dezumidificatoarele destinate depozitelor sau de uz industrial sunt rezistente in mediul de constructii, functioneaza la temperaturi scazute, acopera o mare suprafata de metri patrati avand cote mari de debit de aer (pentru incaperile cu plafon inalt) si elimina cantitati mari de apa. De asemenea functia de auto-reglare si cea de drenaj continuu sunt importante.

Spre deosebire de dezumidificatoarele de uz casnic sau industrial, cele cu destinatie comerciala sunt folosite cu scopul de a mentine nivelul de umiditate relativa pentru calitatea aerului din zonelor publice de interior, acolo unde oamenii locuiesc sau lucreaza. Un sistem de control al umiditatii foloseste echipamente de dezumidificare de mare capacitate pentru a regla umiditatea in interiorul muzeelor, bibliotecilor, depozitelor, cladirilor de birouri si locuintelor de mari dimensiuni.

Aplicatii comerciale
Dezumidificatoarele  controleaza umiditatea daunatoare intr-o gama larga de aplicatii comerciale. Toate modelele de dezumidificatoare opereaza intr-o varietate de conditii, oferind cea mai buna combinatie a intervalelor de temperatura de functionare, eficienta, capacitate de extragere a apei, precum si costuri reduse pe unitate. Mai jos este prezentata o lista de aplicatii comerciale tipice:
 Alimente & Medicamente
Fabrica de branza
Brutarii
Laboratoare farmaceutice
Produse alimentare dezhidratate
Instalatii de imbuteliere
Restaurante si baruri
Supermarketuri
Ambalare carne
 Fabricatie
Magazine de instrumente si matrite
Hartie si celuloza
Productie
Amestec material pulverizat
Zone de ambalare
Prelucrarea&
Procesarea materialelor plastice
 Calculatoare & produse electronice
Camere cu atmosfera controlata
Asamblare produse electronice
Camera calculatoarelor
 Grafica
Imprimare
Laboratoare foto
Zone pre-presare
Imprimare pe bumbacArhive
Muzee
Biblioteci
Galerii de arta
Stocare inregistrari
Stocare film & pelicula
 Sanatate & conditie fizica
Piscine de interior
Bazine si centre de intretinere
Camere de terapie
Vestiare
Sanatate
Patinoare
Spitale
Control alergiilor
Licee
 Utilitati
Instalatii de tratare a apei
Statii de pompare
Camera centralelor electrice
Instalatii sanitare
Case de binefacere
Statii de comutare
Telecomunicatii
Centre
   


 Cum scoatem umezeala din subsol ?





Un subsol umed, mucegait nu este numai daunator pentru casa, ci si periculos pentru sanatatea dumneavoastra. Cand nivelul de umiditate din subsol scapa de sub control, se creeaza conditii pentru aparitia mucegaiului, putregaiul lemnului, ruginei si a acarienilor din praf. Folosirea unui dezumidificator in acest spatiu va poate ajuta sa-l pastrati uscat, curat si fara probleme.

Atunci cand achizitionati un dezumidificator de subsol, mai intai de toate ar trebui sa luati in considerare dimensiunea unitatii de care aveti nevoie. Toate dezumidificatoarele sunt evaluate in functie de capacitatea lor de indepartare a umiditatii pe zi, iar aceste evaluari au adesea zone de acoperire corespunzatoare, masurate in metri patrati. De asemenea, asigurati-va ca luati in considerare conditiile de operare la care capacitatea evaluata a fost determinata. Unii producatori isi evalueaza dezumidificatoarele in functie de saturatie sau umiditate relativa 100%. Dezumidificatoarele de subsol pot fi extrem de utile in multe case, in special in acele case unde locuiesc persoane cu predispozitii la alergii. In conditii de constructie corespunzatoare subsolurile ar trebui sa fie uscate. Cu toate acestea, exista multe subsoluri unde, mai tarziu, se creaza umezeala. Fara dezumidificatoare de subsol, subsolurile devin locurile unde mucegaiurile precum si alti alergeni se pot dezvolta.

Achizitionarea unui dezumidificator de subsol nu este ceva foarte complicat.  Insa, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stiti este marimea in metri cubi a subsolului dumneavoastra. Astfel va asigurati ca dezumidificatorul pe care urmeaza sa-l achizitionati va putea sa va satisfaca cerintele.
In al doilea rand, va trebui sa decideti daca raspunsul la problema dumneavoastra este un dezumidificator portabil de subsol sau o unitate instalata. In afara de diferenta de pret, va trebui, de asemenea, sa luati in considerare si cat de repede puteti pune instalatia in functiune. Cand vine vorba de dezumidificatoare, timpul este un factor care poate varia. Asigurati-va ca, atunci cand va duceti sa achizitionati un dezumidificator, stiti de ce aveti nevoie si cat de repede il puteti pune in functiune.

In cele din urma, incercati sa luati in vedere faptul ca dezumidificatoarele necesita si unele operatiuni de intretinere. Pentru ca sunt in afara spatiului locuibil, sunt adesea uitate. Rezultatul va fi o unitate cu defecte sau una care nu mai functioneaza deloc. Asigurati-va ca goliti rezervorul de colectare a apei frecvent. Cat de des trebuie sa faceti aceasta va varia in functie de dimensiunea unitatii pe care o alegeti. Daca sunteti ingrijorat cu privire la operatiunile de intretinere, atunci incercati sa cautati dezumidificatoare de subsol care functioneaza pe baza unui furtun pe care il puteti aranja astfel incat sa se scurga in sistemul de canalizare din subsolul dumneavoastra.

Dupa cum puteti vedea, dezumidificatoarele sunt destul de usor de ales si intretinut. Din moment ce pentru multe persoane dezumidificatoarele acestea sunt o necesitate, asigurati-va ca alegeti unitatea care va functiona cel mai bine pentru casa si stilul dvs. de viata.  Verificati daca orice camera a casei dumneavoastra necesita un dezumidificator; acesta va fi necesar, cu siguranta, la subsol. Lipsa de ventilatie determina adesea aparitia umezelii in subsoluri. Imbunatatirea circulatiei aerului va ajuta, insa nu este usor in cazul in care camera este plina de cutii. De obicei, este mai usor sa achizitionati dezumidificator.

Deoarece subsolurile tind sa fie mult mai umede decat camerele normale, este recomandat sa achizitionati o unitate foarte puternica. Unii oameni ar merge atat de departe incat sa spuna, "masuram camera, apoi cumpam un dezumidificator conceput pentru a acoperi zona respectiva de doua ori". Cele mai multe dezumidificatoare au setari de viteza variabila, astfel incat nu va fi o problema achizitionarea unei unitati mai puternice. Daca, pe de alta parte, achizitionati o unitatea care nu este capabila sa va satisfaca cerintele, veti fi nevoit sa achizitionati o a doua unitate mai tarziu!
Desi toate dezumidificatoarele functioneaza in aproximativ acelasi mod, acestea sunt disponibile  in diferite forme si marimi. Toti producatorii de marcile cunoscute vor fi fericiti sa va vanda ultimele lor  creatii, fiecare pretinzand ca acestea sunt mai bune decat restul. Deci, cum ati alege? Primul considerent ar fi legat de puterea de care aveti nevoie in functie de dimensiunea si umiditatea din  camera. Apoi, va veti consulta caracteristicile disponibile.

Problema pe care majoritatea oamenilor o au cu dezumidificatoarele de subsol este ca uita sa le goleasca. Daca aveti un canal de scurgere la nivelul podelei, atunci puteti cumpara un model care nu va necesita niciodata golirea! Pur si simplu cumparati o unitate racordata la furtun, iar apa se va prelinge in scurgere fara ca dumneavoastra sa fiti nevoit sa miscati un deget. Acesta reprezinta un economizor de mare de timp, pe termen lung. Daca nu sunteti destul de norocos pentru a avea un sistem de scurgere, atunci va trebui sa va creati obiceiul de a goli dezumidificator in mod regulat.
Nivelurile ridicate de umiditate din subsol dvs. poate reduce, de asemenea, o valoare casei dumneavoastra. Putregaiul din lemn este unul dintre cele mai mari vinovati. Putregaiul apare in lemn atunci cand continutul de umiditate din lemnului ajunge la peste 20%. Apoi, organismele microscopice se hranesc cu lemn cauzand degradarea sa. De asemenea, nivelurile de umiditate excesiva pot rugini tevile si metalul din echipamentele electronice cum ar fi CD playere si sistemele tip home theatre.
Daca aveti apa in subsol, atunci problema este mai mare decat umiditatea. Inspectati canalul de scurgere a apelor subterane, tevile de scurgere sau furtunele din spalatorie si verificati jgheaburile si conductele deversoare daca prezinta scurgeri sau blocaje. Multi oameni fac greseala de a se gandi ca peretii din subsol sunt umezi din cauza apei care se scurge din afara, cand, de fapt, doar condensul este de vina iar acesta poate fi inlaturat cu ajutorul unui dezumidificator subsol.


In cazul in care subsolul dumneavoastra se prezinta in astfel de conditii, trebuie sa reduceti nivelul umiditatii relative din subsol. Higrometru reprezinta un instrument de mare precizie pentru a masura nivelul de umiditate din subsol dvs.. Umiditatea relativa (RH) este un termen care indica cantitatea de umezeala din aer. Acesta este raportul dintre densitatea vaporilor de apa (masa pe unitatea de volum) si densitatea de saturatie de apa, exprimat in procente. Un bun nivel RH pentru un subsol ar fi sub 50%. Aerul umed din subsol dvs., in cele din urma, pluteste in sus. Aceasta caracteristica a fluxului de aer este numita "efectul cosului" si atrage aerul cald si umed din subsolul dvs. in sus catre restul casei.


 Cea mai eficienta solutie pentru a elimina problemele asociate cu umiditate din subsol este un dezumidificator de subsol de buna calitate. Multi dintre proprietarii de case fac greseala de a cumpara o unitate ieftina, de standard universal care nu poate intampina cerintele unui mediu de subsol dificil. Achizitionarea unui dezumidificator de subsol decurge ca si in cazul altor produse; primiti ceea ce platiti. Dintre toate zonele  din casa dvs. subsolul reprezinta zona cea mai vulnerabila la umezeala si umiditate. Aici este nevoie de un dezumidificator destinat pentru un regim de lucru de mare putere care a fost conceput special pentru subsoluri.
Despre umiditate si combaterea ei cu ajutorul dezumidificatoare-lor.
Indispensabil in restaurante, crame, pinacoteci,depozite mici, spalatorii, garderobe,bucatarii, bai, saloane de infrumusetare, salide fitness, piscine acoperite ,etc unde excesulde umiditate conduce la aparitia fenomenuluide condens, a mucegaiului, a petelor de
igrasie pe pereti si tapiterie, a oxidarii si aparitieipetelor de rugina, a coroziunilor si in generala mirosurilor neplacute.
Echiparea cu un dezumidificator duce laeliminarea acestor neajunsuri, asigurandaerului umiditatea relativa dorita. Aerul esteaspirat de un ventilator silentios dupa careeste trecut printr-un sistem de evapoare- condensare,fara a-i modifica temperatura. Umezealadin aer este transformata in apa sicolectata intr-un bazin cu preaplin sau evacuata direct printr-un tub flexibil. Sistemul este controlat de un umidistat care mentine in modautomat gradul de umiditate dorit.