Producatori
Newsletter
Introdu numele si adresa ta de e-mail pentru a primi cele mai noi oferte ale EmagFarmaciaVerde Numele tau Adresa de e-mail

Mituri despre diabet

Există foarte multe mituri despre diabet şi de aceea este dificil pentru oameni să accepte faptele dure, cum ar fi că diabetul este o boală gravă şi potenţial mortalăMituri despre diabet

Cercetătorii de la Universitatea Harvard şi de la Colegiul Imperial din Londra au efectuat o cercetare care a relevat faptul că în anul 2011, la nivel mondial, existau peste 347 de milioane de persoane diagnosticate cu un tip de diabet. În România, numărul persoanelor care suferă de această boală a depăşit 600.000, conform unei statistici publicată în acelaşi an de către Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Există foarte multe mituri despre diabet şi de aceea este dificil pentru oameni să accepte faptele dure, cum ar fi că diabetul este o boală gravă şi potenţial mortală. Aceste mituri pot crea o imagine imprecisă şi incompletă a diabetului, încărcată de stereotipuri şi stigmatizări.
Pentru o înţelegere adecvată şi corectă a diabetului este necesară o bună cunoaştere a informaţiilor cu privire la această boală. Deşi internetul oferă o varietate de informaţii referitoare la acest subiect, nu întotdeauna acestea sunt corecte. Referinţele care nu sunt interpretate corect sau sunt inexacte pot fi dăunătoare pentru o persoană care suferă de această afecţiune. Doar cunoaşterea exactă a faptelor şi a riscurilor poate ajuta pe fiecare dintre noi să lupte cu concepţiile greşite asociate acestei boli.

Mit: Diabetul nu este o boală chiar aşa de gravă

De fapt, diabetul cauzează mai multe decese decât cancerul la sân şi HIV-SIDA la un loc, după cum ne spune Sue McLaughlin, preşedintele Asociaţiei Americane a Diabeticilor. Cu toate acestea, persoanele cu diabet de tip 2 (cea mai comună formă a acestei boli) ar putea trăi ani întregi fără un diagnostic corect, deoarece preferă să minimalizeze simptomele sau să le atribuie altor cauze.

Mit: Dacă mănânci prea mult zahăr, faci diabet

Diabetul de tip 1 este cauzat de o distrugere a celulelor producătoare de insulină a pancreasului, care nu au nici o legătură cu consumul de zahăr. Diabetul de tip 2 porneşte de la incapacitatea organismului de a răspunde la insulină în mod normal. Deşi tendinţa de a avea diabet zaharat de tip 2 este moştenită genetic, totuşi consumul alimentelor bogate în zahăr poate provoca creşterea în greutate, care poate creşte riscul de dezvoltare a bolii. „Desigur, oricine va beneficia de consumul redus de zahăr pentru că acesta nu conţine ingrediente nutritive dense, dar consumul de zahăr nu produce singur diabet”, afirmă Sue McLaughlin.

Mit: Diabetul este contagios

În realitate, diabetul nu este contagios, aşadar nu poate fi luat de la o altă persoană. Deşi cercetătorii cred că acesta ar putea fi declanşat de un factor din mediul înconjurător, cum ar fi un virus, cei mai mulţi oameni cu diabet zaharat au moştenit gene care îi fac mai sensibili la această boală. Unii cercetători consideră că boala este cauzată de o combinaţie de factori genetici şi de stilul de viaţă.

Mit: Dacă eşti supraponderal, ai diabet

Doar pentru că o persoană creşte în greutate, aceasta nu va însemna neapărat că va avea şi diabet. Acesta este unul dintre multiplii factori de risc pentru diabetul zaharat, dar există multe persoane supraponderale care nu au această boală. Alţi factori de risc pentru diabetul zaharat sunt lipsa de activitate fizică regulată, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat al colesterolului sau un istoric familial cu rude ce au avut diabet zaharat.

Mit: Numai persoanele în vârstă se îmbolnăvesc de diabet

În zilele noastre, tot mai mulţi copii aflaţi în jurul vârstei de 5 ani sunt diagnosticaţi ca având diabet de tip 2. Pentru a ajuta la prevenirea diabetului zaharat la copii, părinţii ar trebui să încurajeze adoptarea unor obiceiuri sănătoase pentru întreaga familie. Aceasta înseamnă mai puţin timp petrecut în faţa televizorului sau a jocurilor video, mai multă activitate fizică, mai puţină mâncare nesănătoasă şi porţii mai mici.

Mit: Un diagnostic de diabet zaharat înseamnă în mod automat că aveţi nevoie de insulină

Acest lucru este valabil pentru diabetul de tip 1, dar nu şi pentru cel de tip 2. În anumite cazuri, o dietă adecvată, exerciţiile fizice, împreună cu o medicaţie corectă, pot păstra diabetul zaharat de tip 2 sub control un timp, înainte ca insulina să devină necesară. Cheia este reprezentată de schimbarea stilului de viaţă.