Pasta de nautretete cu naut![]() Naut-ul nu contine colesterol sau grasimi saturate, fiind o sursa puternica de proteine, importanta in special intr-o dieta vegetariana. Nautul are si un efect preventiv in cazul acumularii de colesterol in vasele de sange. In plus, regleaza nivelul glicemiei in sange. "Nautul este bogat in proteine, saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) si in complexul de vitamine B. Avand o concentratie ridicata de proteine (24%), la care se adauga si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi, nautul are o valoare alimentara deosebita, inlocuind in buna parte proteinele din carne." - Wikipedia Cum fierbem nautul uscat ( Vezi preparare Humus ) Se pune nautul uscat la inmuiat in multa apa rece si putin bicarbonat. Dupa cateva ore se verifica daca a absorbit toata apa si daca da se completeaza, sa fie nautul acoperit. Se lasa nautul la inmuiat 15 ore, timp in care-si va dubla volumul. Se scurge nautul de apa (atentie apa de naut ramasa dupa scurgere este foarte buna revigoranta si mareste potenta ) in care a stat si se spala in cateva ape. Se pune la fiert intr-o oala cu multa apa si cateva frunze de dafin, dar FARA SARE. Se lasa la fiert la foc mijlociu (nautul se striveste daca clocoteste apa prea tare) pentru 1 1/2 ore - 2 ore, depinde de marimea bobului. Spumati apa din cand in cand pana nu se mai formeaza spuma la suprafata apei. Ca sa verificati daca nautul e fiert, luati un bob intre degete si daca il strangeti trebuie sa se striveasca usor. Cum pastram nautul fiert Daca il pastrati doar cateva zile, il puneti la frigider acoperit cu apa in care a fiert, astfel boabele nu se vor usca. Daca doriti sa il pastrati timp mai indelungat, il scurgeti de apa, il puneti in pungi sau caserole (portii potrivite familiei dv.) si il puneti in congelator. |