3,50 lei
cu TVA inclus |
|
Recomandari: Duodenite , Sindrom entero-renal , Pulpita.
Compozitie: Frunze de roinita (Folium Melissae).
Indicatii: Uz intern: actiune carminativa, calmeaza spasmele stomacale si intestinale care provoaca colici atat la adulti cat si la copii, calmant nervos, combate senzatia de voma la gravide, mareste secretia biliara, combate diareea in colitele de fermentatie.
Uz extern: actiune cicatrizanta antiseptica in tratamentul ranilor.
Administrare: Uz intern: Infuzie (o lingurita la cana). Se beau 3 cani pe zi.
Uz extern: Comprese cu infuzie concentratie dubla.
Iata cateva cuvinte despre roinita:
ROINITA (MELISA – Melissa officinalis)
In flora spontana, planta creste dispersat, mai ales in regiunile din sudul si vestul tarii, prin locuri uscate, pietroase, paduri de Stejar, in luminisuri, poienite, pajisti mezofile.
Se poate cultiva bine in judetele Ilfov, Teleorman, Prahova, Buzau, Constanta si Timis.
Compozitie chimica
Frunzele de Melisa contin cca 4% acid rosmarinic si alti acizi polifenolici, intre care acidul cafeic si clorogenic, triterpene si flavonoizi. Recent, in frunzele de Melisa au fost descoperiti glicozizi monoterpenici si alte glicozide.
Continutul in ulei esential este de 0,05-0,30% fiind format din citronelal, citral a si b, metilcitronelal, ocimene, citronelol, nerol si geraniol. Mai sunt prezente diferite alte sesquiterpene, beta-cariofilene si germacrene.
Farmacologie
Extractele hidroalcoolice liofilizate din frunzele de Melisa exercita actiune sedativa, la doze relative mici. S-a constatat si o actiune analgezica; se utilizeaza pe scara larga, in special in Germania, ca tranchilizant si sedative in insomniile de origine nervoasa si in tulburarile functionale gastroenterice. Are actiune eupeptica (digestiva) si carminativa, antispastica. Actioneaza bine in toate durerile gastrice de origine nervoasa.
s-a mai constatat ca pe langa actiunea relaxanta asupra musculaturii gastro-intestinale, are si actiune similara asupra musculaturii netede uterine.
O alta actiune este cea antiinflamatoare si analgezica. Acidul rosmarinic este un bun antiinflamator si sedativ, actiune la care isi aduc contributia si beta-cariofilenele si alti fitocomplecsi din aceasta planta.
S-a mai constatat ca Melisa are si o buna activitate antivirala asupra Herpes simplex.
Recomandari
Pentru efectele sedative generale, in tulburarile gastrointestinale, in insomnii, ca eupeptic si carminativ. Da rezultate bune si in starile de neliniste si iritabilitate. Stimuleaza si apetitul.
Mod de preparare si administrare
Sub forma de infuzie preparata din 1-2 linguri frunze uscate la o cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi dupa mancare. Seara, inainte de culcare, se mai poate bea o cana indulcita cu miere.
Din extractul fluid 1:1 (g/ml) se iau 1,5-4,5 ml.
Contraindicatii
Nu se cunosc. Nici efecte secundare, nici restrictii in sarcina si alaptare si nici interactiuni cu alte medicamente.