4,01 lei
cu TVA inclus |
|
Ceai lemn dulce -ycyrrhiza glabra-
ACŢIUNI INTERN Ceai lemn dulce: antialergic, antispasmodic, expectorant, emolient foarte bune, antispastic, diuretic, estrogen, antiinflamator, laxativ sau purgativ (în funcţie de doză), fluidifiant al secreţiilor traheobronşice şi faringiene, antiinflamator, antiulceros şi anti-dismenoreic, tonic general.
EXTERN Ceai lemn dulce : antiinflamator, antiseptic, regenerant şi cicatrizant.
INDICAŢIIINTERN Ceai lemn dulce :- menopauză prematură – pulbere, 3 linguriţe pe zi, administrate înaintea meselor principale.- osteoporoză – se iau 2 linguriţe de pulbere pe zi.- hipomenoree, amenoree, sterilitate feminină – infuzie combinată, din care se bea câte o cană pe zi.- sensibilitate alergică – se fac cure de câte 20 de zile, cu 14 zile de pauză. În timpul curei se administrează câte o jumătate de linguriţă de pulbere de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.- hipoplazie mamară (insuficientă dezvoltare a sânilor) – infuzie combinată, câte o jumătate de cană dimineaţa şi seara. Se fac cure de 14 zile care încep din prima zi de încetare a ciclului menstrual.- hirsutism, piele cu tendinţă de uscare – pulbere, de 2 linguriţe pe zi. - colită de fermentaţie – infuzie combinată, 1-2 căni pe zi.- artrită, litiază renală şi biliară – infuzie combinată, 3 căni pe zi.- gastrită hiperacidă, ulcer gastric, tuse de diverse etiologii, bronşită – macerat la rece. Se beau 3 căni pe zi. - constipaţie – infuzie combinată, 1 cană pe zi.- tuse (mai ales iritativă), bronşită, traheită, laringită – infuzie combinată. Se beau 2-3 căni pe zi.
EXTERN Ceai lemn dulce :- inflamaţii ale cavităţii bucale - se clăteşte gura sau se face gargară cu infuzie combinată concentrată de 2-3 ori pe zi- faringită, amigdalită, tuse iritativă – gargară cu infuzie combinată concentrată. Se face de 3 ori pe zi.- conjunctivită – comprese cu infuzie combinată aplicată pe pleoapele închise. Compresa se ţine 15-30 minute.
MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE Ceai lemn dulce : PULBEREA – planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.
Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile deoarece i se alterează proprietăţile.INFUZIA COMBINATĂ (reţeta pentru obşinerea a 250 ml.) – 1-2 linguriţe cu pulbere de frunze se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se păstrează, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă 20 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele 2 extracte; acest preparat se bea cu un sfert de oră înainte de masă. Doza – 3 căni pe zi. INFUZIA COMBINATĂ CONCENTRATĂ – se prepară la fel ca şi cea pentru uz intern cu deosebirea că va fi mai concentrat: 2 linguriţe de plantă în loc de 1-2 linguriţe, iar timpul de fierbere din faza a doua a preparării va fi de 20 minute, la foc mic. CATAPLASMA – planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea, după care se amestecă într-un vas cu apă călduţă până se formează pastă, care se pune într-un tifon şi se aplică pe locul afectat.
PRECAUŢII Ceai lemn dulce : În administrare prea îndelungată (peste patru săptămâni) poate produce dureri de cap, hipertensiune, edeme. Din acest motiv, în general se fac cure de 21 de zile, urmate de 10-14 zile de pauză.
CONTRAINDICAŢII Ceai lemn dulce : Contraindicat la hipertensivi.
Producator : Dacia Plant Romania
Cateva cuvinte despre aceasta planta:
LEMNUL DULCE (Glycyrrhiza glabra)
Compozitie chimica
Radacina de Lemn dulce contine saponozide triterpenice (4-20%), in special glycirizina, un amestec de saruri de potasiu si calciul al acidului glicyrizic, cca 1% flavonoide, in special flavonele liquiritina, izoliquiritina si liquiritigenina, calconele izoliquiritina, izoliquiritigenina si formonometina (izoflavonoid), 1-2 % amine, asparagina, betaina si colina, amino-acizi, 3-15% glucoza si sucroza, amidon (2-25%), polizaharide (arabinolactani), beta-sitosterol, cumarine, rezine, uleiuri esentiale (0, 05%)
Farmacologie
Cercetari mai noi sugereaza ca acidul glyciretenic, metabolitul hdrolitic al acidului glycirizc, este compusul principal activ care produce inhibarea periferica a metabolismului corticolului care se leaga de receptorii mineralcorticoizi pe aceeasi cale ca aldosterona.
Studiile clinice au demonstrate ca acidul glycirizic si agliconul acidului glycirizic accelereaza vindecarea ulcerului gastric. De asemenea, au fost confirmate actiunile secretolitice, expectorante, antiinflamatoare si adrenocorticotropice.
Recomandari
Ca emolient si expectorant in tratamentul tusei si al inflamatiilor bronsice, in profilaxia si tratamentul ulcerului gastrtic si duodenal, in dispepsii, ca antiinflamator in stari alergice, reumatism, artrita, pentru prevenirea intoxicatiilor la nivel hepatic, in tratamentul tuberculozei si al insuficientei adrenocorticoide.
Mod de preparare si administrare
Sub forma de pulbere, 5-10 g pe zi sau extract uscat standardizat echivalent la 200-600 ml glycirizina: “Succus :Liquiritiae” 0,5-1,0 ml in starile inflamatorii ale cailor respiratorii superioare, 1,5 – 3,0 ml in cazul ulcerului gastric pe duodenal.
Decoct preparat din 4-5 g radacina maruntita la o cana cu apa, de 3 ori pe zi dupa mancare.
Extract fluid 1:1 (g/ml), cate 2-4 ml, dee trei ori pe zi dupa mesele principale. Exista numeroase produce fitoterapeutice pe baza de Lemn dulce.
Contraindicatii
In tulburari colestatice (care inhiba sau suprima secretia biliara) ale ficatului, in ciroza, hipokelmie, in afectiuni grave renale. Ca timp de administrare, acesta nu trebuie sa depaseasca mai mult de 4-6 saptamani fara recomandare medicala.
Nu se recomanda in timpul sarcinii.
In cazul utilizarii indelungate a produselor pe baza de Lemn dulce sau la doze mari exista pericolul de retentie a sodiului si a apei si de pierdere a potasiului, acompaniate de hipertensiune, edeme, hipokalemie (diminuarea nivelului de potasiu) si rareori myoglobinurie.