15,10 lei
cu TVA inclus |
|
Condiment Cardamon macinat 40g SOLARIS BIO - samanta dragostei
în bucatarie, drept condiment, cat si la prepararea uleiurilor parfumate,cel mai bun leac împotriva moleselii si a lenei, revigorant, afrosidiac
Cardamon macinat 40 gr Solaris samanta dragostei cel mai bun leac împotriva moleselii si a lenei
Exista o serie de plante folosite intens in Orient care potenteaza
calitatile stimulatoare ale cafelei, ii imbogatesc aroma si ii reduc din
toxicitate. Cea mai celebra din aceste plante aromatice este
cardamonul, numit si "samanta dragostei".
Afectiuni pentru care se recomanda: intoxicatii.
Elettaria cardamomum cardamonul sau cardamomul, cum apare in unele
texte, era cunoscut drept condiment înca din cele mai vechi timpuri.
Documentele atesta faptul ca era cultivat si îngrijit cu mare atentie în
celebrele Gradini suspendate ale Semiramidei, una din cele sapte
minuni ale lumii antice. Din Orientul Apropiat, a fost adus în Egipt
unde i-au fost descoperite si virtutile… cosmetice: era mestecat pentru
albirea dintilor si pentru parfumarea respiratiei. Cei care au
descoperit însa însusirile medicale ale cardamonului au fost indienii.
Ei l-au descris în mai multe tratate de medicina traditionala
ayurvedica si-l recomandau ca leac potrivit în afectiunile renale,
pentru tratarea bolilor de piele si pentru înlaturarea obezitatii.
Romanii si grecii l-au folosit atat în bucatarie, drept condiment, cat
si la prepararea uleiurilor parfumate cu care îsi ungeau trupul dupa
baie. Celebrul bucatar Apicius l-a socotit însa cel mai bun leac
împotriva moleselii si a lenei…
Cardamonul
este un arbust din aceeasi familie cu ghimbirul. Creste în stare
salbatica în Sudul Indiei, India fiind tara care asigura 80% din
necesarul mondial de cardamon. Arbustul are frunze lungi, elegante, care
pot sa ajunga pana la 2,5 – 3m. Semintele se afla în fructele care se
formeaza la baza tulpinii. Fructele (care seamana cu niste pastai mai
mici) nu se coc toate în acelasi timp, de aceea recoltarea lor se face
manual, cu mare grija, pentru a nu le strivi si a împrastia astfel
semintele atat de pretioase. Toata aceasta laborioasa etapa de recoltare
face ca acest condiment sa fie printre cele mai scumpe din lume,
alaturi de sofran si vanilie. Cea mai buna perioada pentru recoltare
este înainte ca fructele sa fie coapte perfect. În acest stadiu,
semintele sunt înca aparate de coaja fructului, iar aroma si parfumul
sunt maxime. Daca fructele sunt prea coapte, crapa si astfel se pierd
semintele.
Varietati de cardamon
Cel mai des folosit si cultivat este cardamonul verde. Cardamonul alb
este folosit mai ales pentru aromarea dulciurilor în bucataria indiana.
Cardamonul negru este foarte parfumat si de aceea este folosit la
preparate care necesita un timp mai mare de fierbere sau coacere, aroma
condimentului rezistand chiar si daca este tinut mai mult timp la
temperaturi mari. Cardamonul negru este mai mare decat cel verde sau
decat cel alb, iar culoarea este de fapt maronie închisa cu striatii
negre. Cardamonul negru nu se foloseste la preparatele dulci.
Aroma si savoare
Semintele de cardamon au un miros usor întepator iar aroma este de
neuitat: placuta, calda, apropiata de lamaie, dar cu certe asemanari cu
eucaliptul si camforul. Pentru a scapa de mirosul de usturoi sau
alcool, cardamonul este leacul perfect. În cateva secunde de la
zdrobirea boabelor în dinti, mirosurile neplacute dispar.
Cardamonul în bucatarie
Cardamonul se foloseste atat la prepararea mancarurilor din carne si
legume, cat si la aromarea felurilor dulci. Datorita aromei si mirosului
puternic, dar si a gustului usor întepator, se foloseste foarte mult
în combinatiile si amestecurile de condimente, cum ar fi curry, masala,
berbere, Ras el Hanout (condiment specific marocan), pe care le vom
prezenta în numerele viitoare ale revistei. În India se foloseste la
aromarea înghetatei, a deserturilor si a budincilor.
Cardamonul
este folosit si în tarile nordice. Finlandezii îl folosesc la muraturi,
norvegienii, la conservarea heringilor, dar si la prepararea
dulciurilor. Nordicii, care iubesc atat de mult condimentele iuti,
folosesc cardamonul în aproape orice prajitura, la vinul fiert si la
rachiul Aquavit, cu care-si încalzesc serile lungi de iarna.
În tarile arabe s-a pastrat obiceiul ca 1 sau 2 seminte de cardamon sa
fie macinate împreuna cu boabele de cafea. Aceasta reteta traditionala
de cafea foarte aromata, numita gahwa, este oferita dupa un ceremonial
strict, ori de cate ori se primesc oaspeti de seama. Gahwa este un
adevarat simbol al ospitalitatii arabe. Pentru ca aroma de cardamon sa
se simta si mai tare, gazda trebuie sa frece gatul curbat al vasului din
care se toarna cafeaua, cu cateva pastai de cardamon. Bunele maniere
si eticheta cer ca oaspetele sa bea cel putin trei cesti de cafea
pregatita dupa acest ceremonial.
Alte insusiri…
Semintele si pastaile de cardamon contin un ulei volatil care se
foloseste în industria parfumurilor si a preparatelor energizante. Înca
din vremea celor 1001 de nopti, în care apare foarte des pomenit, se
credea ca are efect asfrodiziac. {i astazi în Orientul Apropiat este
folosit ca stimulent si revigorant. De asemenea, se stie ca are efect
racoritor si este recomandat sa fie consumat mai ales în miezul zilelor
caniculare. Cardamonul este un bun digestiv, fiind salutar în cazul
celor cu stomac „lenes”.
Cumparati cardamon în cantitati mici. Depozitarea lui se face cel mai
bine în borcanase care se închid cu capac, pentru a pastra aroma si
savoarea. Semintele de cardamon trebuie sa fie întregi atunci cand le
cumparati, cele zdrobite îsi pierd repede calitatile. Macinati doar atat
cardamon cat este necesar pentru reteta pe care o preparati, pentru ca
pudra pastrata o perioada mai mare pierde calitatile pentru care acest
condiment este atat de apreciat.
vezi si cardamon intreg verde
CONDIMENT-CARDAMON MACINAT 40g SOLARIS BIO